top of page
iconen.png

Nazorg

Na de aanplant doen wij altijd een rondje langs de klassen, of laten wij hen langskomen op het plein. Hierbij lichten we voor de kinderen toe hoe zij met het speelterrein en met name de beplanting om horen te gaan. Dit scheelt aanmerkelijk in (onbedoeld) vandalisme want wanneer het groene schoolplein is opgeleverd dan begint het eigenlijk pas echt! Het wordt in gebruik genomen...

 

Tijdens deze fase houden wij altijd de vinger aan de pols en komen regelmatig kijken op het plein. De ervaring leert dat je alles kan bedenken, maar dat de creativiteit van kinderen onnavolgbaar is wanneer ze de ruimte krijgen om die te ontwikkelen en dat het plein en de speeltoestellen nog weleens anders worden bespeeld dan voorzien. Onvolkomenheden in het ontwerp die nog enige aanpassing behoeven en zaken waar kinderen of leraren tegen aanlopen kunnen worden aangepast of uitgelegd. Zo moet kinderen soms meerdere keren worden verteld dat je geen takken van planten moet afbreken om te gebruiken in het spel, of ontstaan er olifantenpaadjes waardoor een plant niet goed groeit en beter iets verplaatst kan worden.
Ook voor de leerkrachten is het in deze fase belangrijk om het gebruik van het plein te monitoren en zo de do’s and don’ts te bepalen. Er zal bijvoorbeeld wat vaker geveegd moeten worden en zo kan het handig zijn om daarvoor een rooster op te stellen. Iets waardoor kinderen zelf ook een verantwoordelijkheidsgevoel voor ‘hun’ plein ontwikkelen.

IMG_1476 (1).jpg
bottom of page