top of page

De Peperklip

Schiedam, 2018-2019

Rondom de Peperklip is de wijk in ontwikkeling en ook de school zelf ligt op een mogelijk tracé van een ontsluitingsweg. Het kan nog jaren duren waardoor het investeren in een geheel nieuw plein op dit moment kapitaalvernietiging zou zijn. 

Toch lag er een wens bij de school om het plein te vergroenen. Twee toestellen die op het plein stonden waren aan slijtage onderhevig en kwamen niet langer door de keuring. Aan de voorkant van de school ligt een groenstrook die werd onderhouden door de gemeente maar die niet werd gebruikt. Er stonden wel wat bomen maar daaronder werd alles weggemaaid. Wij hebben twee plekken aan de uiteinden van de groenstrook gecreëerd met boomstammen en houtsnippers die werden geleverd door Irado. Hier kunnen de kinderen nu buiten les krijgen. Deze plekken zijn verbonden met een glooiend pad wat is verkregen door een muurtje op te trekken van tegels uit het voorplein. Aan één zijde hebben wij grond gestort met daaroverheen een houtsnipperpad. Langs het pad zijn bessenstruiken geplant en is een takkenril aangelegd om de biodiversiteit te vergroten. 

Op het grote plein kwam door het weghalen van tegels ruimte om heuvels van grond te storten. Deels ook weer omsloten met boomstammen en gestapelde muurtjes. Zo kon hoogte worden gewonnen en erosie tegengegaan en werd het mogelijk om struiken aan te planten. 

Ter vervanging van de speeltoestellen hebben wij een wilgentenen hut aangeplant, een slingerrek en een kastanje houten speelhuisje met glijbaan aangelegd. Langs de muren van de school hebben wij met de resterende tegels plantenbakken gecreëerd die zijn volgeplant met struiken. Die kunnen die in de toekomst bij nieuwbouw eenvoudig weer herplant worden, er zijn dan gelijk grotere planten op het schoolplein. Al met al een enorme verbetering voor de korte termijn met oog op de toekomst. 

Naar de andere projecten

bottom of page