De werkwijze van StadsOase
Onze werkwijze is een participatief proces, waarin we klanten ondersteunen bij het doorlopen van de verschillende fases. De specifieke invulling verschilt per project, maar StadsOase biedt hulp ‘van A tot Z’.
Kennismaking
​Van oriëntatie naar vervolgstappen
Wanneer wij worden benaderd door onze klanten bestaat de wens om het schoolplein (of binnentuin, achtertuin of dakterras) te vergroenen. Meestal heeft men via-via van ons gehoord, maar een enkele keer benaderen wij zelf een partij waarvan we weten dat er een vraag leeft waar wij iets mee kunnen en willen.
Na een positief eerste contact maken we een afspraak voor een persoonlijke kennismaking met de werkgroep van de potentiële opdrachtgever. In het geval van een school kan zo’n werkgroep heel divers zijn. Een afvaardiging van directie, leraren, ouders of kinderen kan aansluiten bij zo’n gesprek.
We luisteren allereerst heel goed naar de ander: wat zijn de wensen, de mogelijkheden en de beperkingen? We stellen vragen en delen onze kennis om e.e.a. voor onszelf én de klant te verduidelijken. Ook lichten wij onze visie en werkwijze toe, om te kijken of dit overeenstemt met het beeld dat men van ons heeft. Als beide partijen overtuigd zijn van de potentie van de samenwerking gaan we samen in zee!
Ontwerp
Achter elk succesvol project schuilt een goed ontwerp
De ontwerpfase begint met het uitgebreid in kaart brengen en ordenen van de wensen en de mogelijkheden. Vaak hebben de belanghebbenden hier al diverse ideeën over en gaan wij actief aan de slag met het vergroten van deze input door middel van klantinterviews, brainstormsessies, een presentatie, etc.
Voor zover de wensen van de kinderen nog niet in kaart zijn gebracht gebeurt dat in deze fase, meestal verzorgd door leraren en/of de leerlingenraad, maar soms ook door onszelf. De ontwerpfase kent altijd minimaal één, maar vaak meerdere terugkoppelmomenten, waarbij we kijken of het ontwerp aansluit bij de wensen en mogelijkheden. Hierna volgen enkele aanpassingen tot er een ‘droom’- ontwerp ligt, waar iedereen achter staat.
Financiering
Ondersteuning bij het rondkrijgen van uw budget
Het ontwerp vormt de basis voor het opstellen van de begroting, die op zijn beurt essentieel is voor het rondkrijgen van de financiering. Hoe dit proces verloopt, varieert, afhankelijk van het benodigde bedrag en de eigen middelen van de opdrachtgever. In het geval van een groenblauw schoolplein moeten er vaak aanvullende middelen worden gezocht. StadsOase heeft ruime ervaring met het begeleiden van opdrachtgevers bij het doen van subsidieaanvragen.
Als het gewenste bedrag bereikt is, als de mogelijkheden tot financiering zijn uitgeput of als de deadline voor aanleg nadert, wordt de balans opgemaakt. Is er onvoldoende budget om het hele ontwerp uit te voeren, dan gaan we terug naar de tekentafel. Een versimpeld ontwerp, het laten vallen van bepaalde onderdelen en/of het gefaseerd uitvoeren van het ontwerp zorgen er vrijwel altijd voor dat er met de beschikbare middelen een mooi resultaat bereikt kan worden. Ook het creatief omgaan met zelfwerkzaamheid en alternatieve, goedkopere of gratis materialen kan uitkomst bieden. Ligt er eenmaal een haalbaar ontwerp met sluitende begroting dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken.
Aanleg
Tijd voor actie
In de regel leggen wij onze ontwerpen zelf aan. We zien hierbij niet alleen toe op de uitvoering, we werken actief mee ‘in het veld’. Vaak voeren we een groot deel van de arbeid zelf uit, waarbij we onderaannemers inhuren, bijvoorbeeld voor het zwaardere materieel als graafmachines en voor specialistische klussen zoals elektra en loodgieterswerk.
​
Bij de aanleg van een schoolplein betrekken we waar mogelijk de leerlingen van de school. Op deze manier doen zij een leuke, waardevolle werkervaring op en zijn ze meer betrokken bij het eindresultaat, waardoor ze beter met het plein en de beplanting omgaan. Bovendien kan een klas kinderen een heleboel werk verzetten, hetgeen tijd en geld bespaart! Afhankelijk van het soort project kunnen er, wanneer er animo voor is, ook ouders, leraren, buurtbewoners en andere vrijwilligersgroepen op bepaalde momenten meewerken.
​
Afhankelijk van de grootte van het project neemt de bulk van het project enkele weken tot maximaal 2 maanden in beslag. Vóór de oplevering laten wij eventuele speeltoestellen altijd keuren en certificeren door een daartoe bevoegde onafhankelijke partij. De aanplant wordt gedaan wanneer het seizoen en de omstandigheden daarvoor geschikt zijn.
Nazorg en onderhoud
Groeien en bloeien
Na de aanplant is het tijd voor de oplevering. Bij groene schoolpleinen geven we graag voorlichting hoe de kinderen met het speelterrein en met name de beplanting om moeten gaan. Dit scheelt aanmerkelijk in (onbedoeld) vandalisme want wanneer een project is opgeleverd dan begint het eigenlijk pas echt! Het wordt in gebruik genomen...
Tijdens deze fase komen we altijd langs indien nodig. De ervaring leert dat je van alles kan bedenken, maar dat de werkelijkheid vaak anders uitpakt. Bij groene pleinen is de creativiteit van kinderen groot wanneer ze de ruimte krijgen om die te ontwikkelen. Onvolkomenheden in het ontwerp die nog enige aanpassing behoeven en zaken waar kinderen of leraren tegen aanlopen kunnen worden aangepast of uitgelegd. Ook voor de leerkrachten is het in deze fase belangrijk om het gebruik van het plein te monitoren en zo de do’s and don’ts te bepalen.
Indien we een onderhoudsovereenkomst hebben afgesloten zullen we op afgesproken tijden langskomen om te voorzien in de juiste vorm van onderhoud. Dit kan gaan om snoeiwerkzaamheden maar ook om het aanbrengen van nieuwe valondergronden. Zeker als een project net is aangelegd kan het handig zijn om een vinger aan de pols te houden.
Als alles goed geregeld is kan het groeien en bloeien beginnen en kan het project tot volle wasdom komen!